Nyári tábor 2023

Tábori beszámoló – Siófok 2023

FÉNYKÉPEK

A gödöllői premontrei egyházközség családtábora idén új helyszínen, Siófokon került megrendezésre. A megérkezés napján már érezhetően megélénkült a szél, de a megfáradt utazók szívesen merültek el az Ezüstpart szabad strandján a habok közé.

A tábor hivatalosan a nyitó szentmisével kezdődött el, de a további imaórák és lelki programok is lehetőséget teremtettek a lelki töltekezésre. A nyitónap fő eseménye volt még az esti ismerkedős játék, és az azt követő táncház.

A szervezői csapat idén is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a különböző korosztályoknak tartalmas és színvonalas programokat állítson össze. Egyik délelőtt a felnőttek és fiatalok előadáson, illetve drámafoglalkozáson vettek részt, lelkes anyukák pedig zenés foglalkozást tartottak a babáknak és az ovis korosztálynak. Ezalatt a kisiskolások balatoni népdalokat tanultak citera és harmonika kísérettel.

A hűvösebb idő több teret engedett a kézműves foglalkozásoknak, a társasjátékok is sűrűbben kerültek le a polcokról, miközben kicsik és nagyok önfeledten vetették bele magukat a homokvárépítésbe. Az íjászat sem maradhatott el, közösségünk egyik kedvenc programja évről évre hatalmas népszerűségnek örvend. A délutáni és esti programok szervezésében külön figyelmet fordítottunk a kisebbek igényeire: természetfilm-vetítés, bábjáték, diafilm-vetítés és meseolvasás hangolta rá a gyerekeket a délutáni pihenőre és az esti alvásra.

Az utóbbi évekhez hasonlóan hajón is kimerészkedtünk a Balatonra. Ezúttal hajós kirándulást tettünk Tihanyba, ahol az Apátsági Múzeumban megtekintettük a tihanyi alapítólevelet, majd sextát énekeltünk az apátsági templomban. Ezután a fiatalok a Belső-tóhoz, míg a kisebbek és szüleik a Barátlakásokhoz kirándultak.

Újdonságnak számított a tábori programban a szabadulós kalandjáték, melyre igen nagy volt az érdeklődés. A kooperatív játékban kicsik és nagyok együtt dolgoztak a közös célért: kincseket kellett megtalálni izgalmas feladványok megoldásával. A délutánokat általában a Balaton partján töltötte a társaság, élvezve a frissítő vizet, vagy éppen a vízibiciklizést.

Fiataljainknak számos esti programot kínáltunk: filmvetítés, számháború és társasjáték-est. A felnőtteknek szóló programok is változatosra sikerültek. Egyik este a sokakat foglalkoztató mesterséges intelligenciáról, a chatGTP-ről hallgattunk meg egy előadást, mely után élénk beszélgetés alakult ki. Visszatérő programpont a Balaton környéki borok megismerése borkóstoló keretén belül, idén a Haláp hegy borait ízlelhettük meg. Összességében az esti programok kiváló lehetőséget adtak arra, hogy az egyházközség tagjai jobban megismerjék egymást.

A tábort szentmisével zártuk, hálát adva a közösen eltöltött napokért. Ezt követte az elmaradhatatlan táncház, mely egészen sötétedésig folytatódott. A tábortűznél pedig a megfáradt táncosok – gyerekek és felnőttek – népdalénekléssel és sütögetéssel búcsúztak a Balatontól.

Köszönet mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult a tábor sikeréhez!

Simon-Bajnóczi Johanna és Várszeginé Bajnóczi Teréz

A tábor megvalósításához a Váci Egyházmegye hozzájárult.